Joulurauhan julistuksella on Suomessa pitkät perinteet.
Julistus on todennäköisesti peräisin keskiajalta, sillä keskiajalla joulurauhan julistaminen oli yleinen tapa useimmissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Se oli osa yhteiskuntajärjestyksen ylläpitoa, jossa kirkolla oli keskeinen rooli. Ruotsissa ja siihen kuuluneessa Suomessa joulurauha oli lakien mukaan voimassa 20 vuorokautta jouluaatosta nuutinpäivään saakka.
Joulurauhan aikana tehdyistä rikkomuksista annetut rangaistukset olivat ankarampia kuin muulloin. Joulurauhaa tarvittiin, koska juhlapyhien tuoma vapaa-aika saattoi tuottaa levottomuuksia ja aiheutti erityisesti tulipalojen vaaran. Kristillisissä maissa myös sodankäynti on usein keskeytetty jouluaatoksi.
Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan 1300-luvulta asti, vaikka muutaman kerran joulurauha on jäänyt julistamattakin, muun muassa Ison vihan aikaan 1700-luvulla ja Suomen sodan aikana 1809.
Tiettävästi vanhin joulurauhan julistusteksti on Ruotsista 1600-luvulta, kuningatar Kristiinan ajalta. Joulurauha julistettiin varsin yhdenmukaisesti kaikissa Ruotsin kaupungeissa. Suomessa julistus luettiin vuosisatojen ajan vain Turun porvarien äidinkielellä, eli ruotsiksi. Kun julistus 1700-luvulla ryhdyttiin antamaan myös suomen kielellä, herätti se aluksi närää ruotsinkielisissä.
Joulurauhan julistuksen teksti on muuttunut ajan mittaan. Kerran teksti myös tuhoutui, kun Turun palossa vuonna 1827 valankaavojen nide, johon julistus oli kirjattu, katosi savuna ilmaan. Maistraatin sihteeri kirjotti tekstin ulkomuistista ylös, mutta tiettävästi tekstistä tuli alkuperäistä tönkömpi, sillä sihteeri ei taitanut suomen kieltä yhtä hyvin kuin ruotsia.
Joulurauha julistetaan nykyisin useissa Suomen kaupungeissa. Suomen Turussa perinteeksi on muodostunut joulurauhan julistaminen Brinkkalan talon parvekkeelta. Julistus on radioitu Suomessa vuodesta 1935, televisioitu suorana vuodesta 1983 ja lähetetty internet-lähetyksenä ensimmäisen kerran vuonna 2006.
Mikkelissä on julistettu joulurauha vuodesta 1950 alkaen. Tänä vuonna joulurauhan julistaa vt. kaupunginjohtaja Ari Liikanen kaupungintalon edustalla 24.12. kello 14.
Tilaisuuden ohjelma:
- Maa on niin kaunis, Rakuunasoittokunta
- Tuo armon valkokyyhky, Mikkelin Mieslaulajat
- Joulurauhan julistus, vt. kaupunginjohtaja Ari Liikanen
- Virsi 21; 1, 2, 10; Rakuunasoittokunta, Mikkelin Mieslaulajat, yleisö