fbpx

Lääkehävikki ja lääkkeiden saatavuushäiriöt voidaan saada hallintaan

Tummahiuksinen mies seisoo päällään harmaa huppari.

Viime vuonna perustettu mikkeliläisyritys, Medscion Oy, sai tammikuussa valmiiksi Hävikkitutka-sovelluksen, joka vähentää lääkehävikkiä ja tuo siten hyvinvointialueille kustannussäästöjä. Nyt etsitään rahoitusta lääkkeiden saatavuushäiriöitä ratkovan sovelluksen kehittämiseen.

Mikkelin keskussairaalan sairaala-apteekin proviisori Juha Hyyryläisellä on takanaan 10 vuotta kokemusta farmasia-alalta julkisella puolella. Idea oman yrityksen perustamisesta ja alan kaipaamista työkaluista nojaa vahvasti hänen omaan kokemukseen.

”Olen ollut kolme kertaa asiantuntijana 15 miljoonan euron lääkehankintakierroksilla, vedän kliinisen farmasian tiimiä ja älylääkekaappiprojektia sekä toimin tutkimuslääkevastaavana ja turvallinen lääkehoito ja lääkeneuvottelukunnan työryhmän jäsenenä. Olen myös ollut suunnittelemassa Mikkelin keskussairaalan uudisosien hankkeita lääkehuollon osalta. Mikkeli on loistava näköalapaikka kehittää uusia sovelluksia alalle.”

Lääkkeiden saatavuusongelmat hallintaan

Viime vuosina terveydenhuollon julkisella puolella kustannusten hillinnästä on tullut entistä tärkeämpää. Hyyryläinen lähti ideoimaan yhtiölleen sovelluksia, jotka toisivat lääkkeiden saatavuuteen tehokkuutta ja lääkkeiden hävikki vähenisi. Hän korostaa, ettei aina ole syytä tehdä niin kuin on tehty ennen.

”Oma näkökulmani kehittämiseen on tekninen. Prosesseissa olisi paljon tehostettavaa. Esimerkiksi kun lääkkeiden saatavuudessa on häiriöitä, korvaavan valmisteen selvitystyö vie paljon työaikaa, kun työ tehdään kaikissa sairaala-apteekeissa jokaisella hyvinvointialueella erikseen. Käytännössä työprosessit ovat samanlaisia ja työkaluina käytetään excel- ja word-taulukoita ja sähköpostia. Tietoa kaivetaan 5-6 eri tietolähteestä, eikä yhtenäistä tietoa ole. Julkisella puolella meillä on mahdollista korvata tuotepuutteita farmaseuttisesti riittävän samankaltaisilla tuotteilla eli voimme soveltaa tiedon perusteella.”

Kehitteillä oleva sovellus kokoaa tietoa lääkeyrityksistä, tukuista ja viranomaistahoilta yhteen paikkaan, tekee selvitystyötä varten käyttäjälle ehdotuksia automaattisesti, jolloin saatavuushäiriöitä voitaisiin hallita tehokkaammin ja myös dokumentoida paremmin.

”Tällä hetkellä jopa 1-4 ihmisen työpanos kussakin sairaala-apteekissa kuluu saatavuushäiriöiden selvittelyyn ja ennakointiin. Sovelluksemme toisi sairaala-apteekkien arkeen mittavan työajan säästön.”

Medscion Pharma Solutions Oy etsii parhaillaan rahoittajia sovelluksen kehittämiseen. Juha Hyyryläinen kuulee mielellään asiasta kiinnostuneista sijoittajista, säätiöistä ja muista rahoituslähteistä.

Hävikkitutka tuo kustannussäästöjä

Tammikuussa 2025 yritys sai valmiiksi Hävikkitutka-sovelluksen. Lääkehävikin vähentämiseen on kehotettu jo pitkään. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sairaala-apteekkeja ja lääkekeskuksia koskevassa määräyksessään huomioinut lääkehävikin jo vuonna 2012. Sosiaali- ja terveysministeriö on vuodesta 2017 ohjeistanut samaan. Myös EU-tasolta tulee sama viesti. Lääkehävikki on merkittävä kansantaloudellinen ongelma myös Suomessa.

”Arvio on, että noin viisi prosenttia julkisen terveydenhuollon lääketukuista ostettavista lääkkeistä päätyy hävikiksi. Laskennallisesti tämä vastaa sitä, että lääkkeitä vanhenee noin 45 miljoonalla eurolla vuodessa hyllyyn. Mielestäni on tärkeää muistaa myös se, että hävikiksi päätyvien lääkkeiden koko elinkaari on ollut turha aina valmistuksesta, kuljetuksiin, varastointiin, hyllytykseen ja hävitykseen. Kun lääkehävikki pienenee, rahaa säästyy ja luonto kiittää.”

Medscionin kehittämä Hävikkitutka-sovellus tuo nykytilanteeseen kolme parannusta. Sen avulla on helppoa raportoida lääkehävikistä, tunnistaa lääkehävikin kulut ja ennakoida mahdollista tulevaa hävikkiä.

”Hävikkitutkan tiedon varassa on helpompi nähdä, pitäisikö tiettyjen lääkkeiden hyllyvarastomääriä pienentää, minkälaisia kustannuksia hävikistä muodostuu ja miten voidaan ennakoida tulevia lääkkeiden käyttötarpeita paremmin.”

Sovellus on herättänyt alalla kiinnostusta, ja ensimmäisiä sopimuksia solmitaan parhaillaan.

Ketterä tiimi haluaa kasvaa lähialueilla

Medscion toimii ketterästi kolmen osakkaan työnjaolla. Toimitusjohtaja Juha Hyyryläinen innovoi, myy ja markkinoi. Teknologiapäällikkö Simo Haatainen vastaa teknisestä tuotekehityksestä. Asiantuntijana toimii tohtori Tuomas Mansikkala, Oulun yliopiston postdoc-tutkija ja 14WORLD-tohtoriohjelman datavastaava.  Yritys hyödyntää tekoälyä osana tuotekehitystään.

Medscion haluaa kehittää terveydenhuollon julkiselle puolelle uusia innovaatioita, jotka tuovat kustannustehokkuutta ja säästävät työaikaa. Juha Hyyryläinen toivookin, että hyvinvointialueiden päättäjät eri puolilla maata muistaisivat, että säästöpaineidenkin aikana kannattaa edistää uusia asioita, jotka tuovat tehokkuutta toimintaan.

”Jos hyvinvointialue investoi 10 000 euroa ja saa sillä 200 000 euron vuosisäästöt, miksei sitä investointia voisi tehdä”, hän havainnollistaa.

Yritys haluaa ensin saada Hävikkitutkan ja lääkkeiden saatavuusongelmia ratkovan sovelluksensa käyttöön kotimaassa ja sen jälkeen on luontevaa laajentaa kansainvälisesti.

”Sairaala-apteekkien jälkeen tähtäämme avoapteekkipuolelle. Meillä on Suomessa yli 600 avoapteekkia ja niillä on sivuapteekkeja. Yksi markkina-alueistamme on siellä. Kun saamme tehtyä proof of concept -prosessit kotimaassa, sitten on luontevaa lähteä laajentumaan Pohjoismaihin ja Baltiaan, joissa on samantyyppisiä toimintamalleja kuin täällä meillä. Keski-Eurooppaa varten on sitten jo tehtävä iso markkinaselvitys, sillä siellä käytänteet ovat erityyppisiä.”

Yrityksen perustamisvaiheessa Juha Hyyryläinen koki saaneensa arvokasta käytännön tietoa Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n Marjo Niittuaho-Nastolinilta, joka on erikoistunut luotsaamaan startup-yrityksiä niiden tuotekehityksessä, rahoituksessa, kasvussa ja kansainvälisyydessä.

”Sain Miksei Oy:n Marjolta arvokkaita neuvoja yrityksen alkumetreille, osakaskäytänteisiin, osakeantiin ja rahoitusasioihin. Aikanaan varmasti saamme myös kansainvälistymiseen liittyen tukea.”

Lisätiedot

Juha Hyyryläinen
toimitusjohtaja, Medscion Oy
puh. 040 840 4208, juha.hyyrylainen(at) medscion.fi

Marjo Niittuaho-Nastolin
kehityspäällikkö, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
puh. 0440 361615, marjo.niittuaho-nastolin(at)mikseimikkeli.fi

Miksein hallinnoima Verstas VB -hanke (Venture Builder) varmistaa, että nuoret kasvuyritykset saavat parhaan mahdollisen avun ja tuen kasvuun. Hankkeen avulla autetaan yrityksiä kehittymään houkutteleviksi rahoituskohteiksi Etelä-Savon pääomarahastolle, muille sijoittajille sekä julkisille ja yksityisille rahoittajille. Hanketta rahoittaa Euroopan Unionin Aluekehitysrahasto, rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon ELY-keskus.

Julkaistu: 25.02.2025