fbpx

Biohiilen uudet käyttökohteet rakennusmateriaalina – BiBe

"Miksein osutena hankkeessa on tunnistaa ja koota uusien tuotteiden ja sovellusten kaupallistamisessa tarvittavia (yritysvetoisia)toimijaverkostoja sekä selvittää ja valmistellaan mahdollista Mikkelin kaupungin tulevien rakentamishankkeiden yhteydessä toteutettavaa demonstraatiohanketta."

Biohiilen käytöllä on mahdollista keventää rakennusmateriaaleja sekä parantaa niiden lämmön- ja ääneneristävyyttä. Lisäksi biohiili ylläpitää sisäilman kosteustasapainoa, millä voi olla ilman laatua parantavia ominaisuuksia. Biohiili on stabiili materiaali, jolla on hyvä kyky sitoa ilmakehän hiilidioksidia.

Hankkeessa selvitetään rakennusmateriaaleihin lisättävän biohiilen teknisiä ominaisuuksia, joihin vaikuttavat muun muassa valittu raaka-aine, biohiilen valmistuslämpötila ja -aika. Biohiilen mahdollisia käyttökohteita voisivat olla esimerkiksi uudenlaiset seinä- ja kattomateriaalit, betonipohjaiset hulevesirakenteet sekä pihalaatoitukset ja meluesteet. Käyttökohteiden soveltuvuutta tutkitaan sekä laboratorio- että pilot-mittakaavan testeillä. Samalla arvioidaan uusien tuotesovellusten ympäristövaikutuksia sekä kaupallistamismahdollisuuksia.

Hankkeessa toteutettavien toimenpiteiden tuloksena syntyy runsaasti uutta tietoa biohiilen käytettävyydestä muun muassa osana betoninvalmistusta. Lisäksi saadaan tietoa uusien tuoteaihioiden ympäristöturvallisuudesta ja käytettävyydestä kohteisiin, joissa biohiilimateriaalia voidaan hyödyntää.

Ota yhteyttä

Jussi Heinimö
040 544 0936
jussi.heinimo@mikseimikkeli.fi

Hanketiedot

Hanke alkoi:
01.12.2020

Hanke päättyy:
31.08.2023

Hankkeen päätoteuttaja:
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Osatoteuttajat:
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

MikseiMikkelin osuus hankebudjetista:
50000 €

Hankkeen toteutusalue:
Maakunnallinen

Rahoittava viranomainen:
Etelä-Savon Maakuntaliitto