fbpx

Jakamistalouden kehittäminen Etelä-Savossa

"Jakamistalouden avulla voidaan kasvattaa yrityksen tai toimijan kannattavuutta lisäämällä hyödykkeiden käyttöastetta ja säästämällä materiaaliresursseja. Jakamistalouden kulutusmallit ovat usein myös edullisempia itse kuluttajalle, tämä voi edesauttaa luomaan laajemman asiakaspotentiaalin yritykselle."

Miksi hanke on olemassa?

Jakamistalous on kiertotaloutta parhaimmillaan, siinä hyödykkeitä ei tarvitse omistaa itse, vaan niitä voi lainata, vuokrata, jakaa tai hyödyntää palveluina. Jakamistaloudessa resurssit hyödynnetään tehokkaasti vähentäen tarvetta valmistaa uusia tuotteita. Se on keino älykkääseen materiaalien hallintaa ja sen avulla voidaan hillitä jätteiden syntyä. Jakamistalous edistää kestävää kulutusta, auttaa torjumaan ilmastonmuutosta ja luo samalla mahdollisuuksia yhteisöllisyyden kasvattamiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen.

Mitä hanke tekee?

Jakamistalouden kehittäminen Etelä-Savossa -hankkeessa selvitetään monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia edistää jakamistaloutta alueella. Hankkeessa kartoitetaan laajasti jakamistalouden erilaisia sovelluksia ja tehdään kattavia selvityksiä tulevien toimenpiteiden pohjaksi. Kumppanuuksia haetaan aktiivisesti ja luodaan yhteistyöverkostoja, joiden kanssa pyritään edistämään tulevaisuuden konkreettisia kokeiluja kuntalaiset, vapaa-ajanasukkaat ja matkailijat huomioiden. Hankkeen toteutus on jaettu viiteen työpakettiin jotka käsittelevät jakamistalouden eri näkökulmia: arjen aktiviteetteja, liikkumista ja sen infrastruktuuria, jakamistalouden alustoja sekä tulevaisuuden ennakointia.

Mitä konkreettistä lisäarvoa asiakas saa hankkeesta?

Jakamistalouden avulla voidaan kasvattaa yrityksen tai toimijan kannattavuutta lisäämällä hyödykkeiden käyttöastetta ja säästämällä materiaaliresursseja. Jakamistalouden kulutusmallit ovat usein myös edullisempia itse kuluttajalle, tämä voi edesauttaa luomaan laajemman asiakaspotentiaalin yritykselle. Kehittämällä ja tarjoamalla kestävän kehityksen mukaisia tuotteita ja palveluita, yritys tai toimija voi paremmin vastata yhä kasvavaan kysyntään niistä ja näin parantaa myös omaa kilpailukykyään. Jakamistalouden kehittäminen Etelä-Savossa-hanke tukee yrityksiä ja toimijoita näissä tavoitteissa ja pyrkii yhteistyössä heidän kanssaan tulevaisuudessa demonstroimaan jakamistaloutta myös käytännössä.

Kuinka hanke toimittaa hyödyn asiakkaalle?

Hankkeessa suunnitellaan jakamistalouden käytännön kokeiluja joissa kehitetään kiertotalouden mukaisia uusia tuote- ja palvelukonsepteja. Hankkeen tuloksena tuotetaan raportteja, selvityksiä ja tutkimuksia, jotka ohjaavat jatkossa konkreettisiin kokeiluihin. Hankkeessa perehdytään myös erilaisiin rahoitusmahdollisuuksiin, joiden avulla kokeiluja voitaisiin toteuttaa alueellisesti soveltuvin keinoin ja edistää jatkossa. Tavoitteena on käynnistää kehitystyö, jossa alueelle luodaan jakamistalouden pysyviä toimintoja. Näiden toimintojen avulla voidaan edesauttaa kestävää kehitystä Etelä-Savon alueella.

Ota yhteyttä

Johanna Järvinen henkilöstökuva
Johanna Järvinen
050 465 5320
johanna.jarvinen@mikseimikkeli.fi

Hanketiedot

Hanke alkoi:
01.08.2024

Hanke päättyy:
31.01.2026

Hankkeen päätoteuttaja:
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

MikseiMikkelin osuus hankebudjetista:
129129 €

Hankkeen toteutusalue:
Maakunnallinen

Rahoittava viranomainen:
Etelä-Savon maakuntaliitto, EAKR