fbpx

Kyyhkylän kuntoutuskeskus muuttui kansainväliseksi yhteisöksi

Leila Repo, Kyyhkylä

Mikkeliläisten sotaveteraanien kuntoutussairaalana tuntema Kyyhkylän kuntoutuskeskus on nykyään kansainvälinen yhteisö, joka tarjoaa laajan valikoiman palveluja eri kohderyhmille.

Kyyhkylän kartanon viereen, omaan pihapiiriinsä vuonna 1973 valmistuneen kuntoutussairaalan tiloissa toimii tällä hetkellä kuntoutus- ja hyvinvointikeskus. Kaksi vuotta palveluja kehittäneen Wellbeing365 Oy:n toimitusjohtaja Leila Repo arvostaa alueen perinteitä ja historiaa.

”Olen itsekin äidin puolelta Karjalan evakkosukua. Kyyhkylä opittiin tuntemaan vuosikymmeniä sotaveteraanien ja heidän puolisoidensa kuntoutuspaikkana. Nyt olemme asiakkaillemme hyvinvointi- ja kuntoutuskeskus, jonka palveluvalikoimaa kehitetään koko ajan.”

Kuntoutus- ja hyvinvointikursseja eri ryhmille

Repo vuokrasi Kyyhkylän kuntoutuskeskuksen tilat kaksi vuotta sitten Mikkelin kaupungilta. Kuntoutuskeskuksen tiloissa järjestetään kuntoutus- ja hyvinvointikursseja, joille hakeutuu eri-ikäisiä ihmisiä ja perheitä eri puolilta maata joko omarahoitteisesti tai erilaisilla lähetteillä.

”Järjestämme esimerkiksi kaupunkien, kuntien ja yritysten henkilöstölle kuntoremontteja. Kela tarjoaa kuntoutuspalvelujamme työelämässä mukana oleville tuki- ja liikuntaelinvammoista kärsiville esimerkiksi ennen tai jälkeen leikkauksia. Myös erilaiset järjestöt tarjoavat jäsenilleen kurssejamme. Lisäksi meillä on kursseja esimerkiksi ADHD-diagnoosin saaneille lapsille ja heidän perheilleen, Parkinsonin tautia sairastaville sekä kuulo- ja näkövammaisille. Meillä käy myös kaveriporukoita virkistäytymässä. Tarjontamme on todella laajaa ja pyrimme kasvattamaan sitä edelleen.”

Kyyhkylä tarjoaa lääkäreiden, fysioterapeuttien, toimintaterapeuttien, sairaanhoitajien, lähihoitajien, liikunnanohjaajien ja sosionomien palveluja.

”Asiakkaillemme tuotamme hyvin laajaa valikoimaa erilaisia hyvinvointiin, terveyteen ja liikuntaan liittyviä palveluita. Meillä on myös terapia-altaita, kuten vastavirta-, kuuma- ja kylmäaltaat sekä hemmottelupalveluja, kuten hierontaa, kasvohoitoja ja kuumakivihoitoja.”

Kuntoutuskursseja Kyyhkylässä järjestettiin vuonna 2022 kasvavassa määrin.

”Edellisvuoteen verrattuna kurssien määrä kaksinkertaistui. Kursseja on ollut paljon, mutta kasvuvaraakin on vielä olemassa. Kaikilla kursseillamme tavoitteena on osallistujien kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys. Haluamme toimia asiakaskeskeisesti. Asiakaskokemus on meille kaiken keskiössä ja sitä haluamme jatkossa kehittää lisää.”

Kyyhkylän kuntoutuskeskus
Kyyhkylässä käy myös kaveriporukoita virkistäytymässä.

Paljon harrastemahdollisuuksia

Alueella voi harrastaa myös monipuolisesti liikuntaa, kuten uintia, soutua, melontaa, sup-lautailua, tennistä, rantalentopalloa, minigolfia tai retkeilyä. Talvella voi myös hiihtää, lumikenkäillä ja nauttia alueen laavusta tai kodasta. Käytössä on myös suuri liikuntasali, jonka erikoisuus ovat isot pelit, jotka kertovat tarinaa kesistä, jolloin salissa tanssittiin balettia venäläisohjaajien opastuksella.

Kuntoutuskeskuksen puolella sijaitseva Ravintola Armas tarjoaa kävijöille paikan päällä tehtyä kotiruokaa edulliseen hintaan. Tarjolla on niin aamupalaa, lounasta kuin päivällistäkin.

”Armas on kohtaamispaikka, jossa kuntoutusasiakkaamme, vastaanottopalveluiden asukkaat ja henkilökuntamme käy ruokailemassa. Olemme porrastaneet ruokailuaikoja niin, että jonoilta vältytään. Siellä on tarjolla terveellistä ja monipuolista kotiruokaa, ja ruokailemaan ovat tervetulleita kaikki eli ravintola on avoinna kaikille. Jatkossa ajatuksena on, että tarjoaisimme myös eri kulttuurien erikoisuuksia, kun meillä on täällä tosi monikulttuurinen yhteisö jo nyt eli voidaan puhua niin kutsutusta fuusio-keittiöstä. Armas toivottaa tervetulleeksi myös ulkopuoliset asiakkaat.”

Kaikkien asiakkaiden käytössä ovat myös muut alueen ravintolapalvelut, kuten kesäisin Bistro Rantakyyhky ja tällä hetkellä vielä pääosin tilausravintolana toimiva Ravintola Kartano.

Kuntoutuskeskuksen huoneissa ja oleskelutiloissa on tehty pintaremontteja, ja ne ovat esteettömiä.

”Jos kuntoutusasiakkailla on liikkumisvaikeuksia, he majoittuvat yleensä kuntoutuskeskuksen tiloihin, mutta myös Hotelli Rustholliin on mahdollista majoittua.”

Kyyhkylän kuntoutuskeskuksen uima-altaat
Kyyhkylästä löytyy asiakkaille mm. moderni terapia-allasosasto.

Vastaanottopalvelut tuovat kansainvälisyyttä

Kesällä 2022 kuntoutuskeskuksen eteläisessä päässä rakennusta aloitti Wellbeing365 Oy:n Kyyhkylän vastaanottokeskus, jolle myös Kyyhkylän Kartano Oy ja Kyyhkylä Oy tuottavat palveluita.

Vastaanottokeskuksen eli kansanomaisemmin vokin yksiköissä asuu 200 ihmisiä eri puolilta maailmaa.

”Olemme ainoa tämäntyyppinen hybridimallinen paikka koko maassa, ja olen siitä erityisen ylpeä. Täällä suomalainen kulttuuri tulee tutuksi ja kotoutuminen nopeutuu. Teemme yhteistyötä muiden vastaanottokeskusten, palveluntuottajien, Maahanmuuttoviraston eli Migrin ja Kelan kanssa, jotta ihmiset voivat täällä hyvin. Otamme asiakaspalautteet huomioon palveluja kehitettäessä. Haluamme kehittää jotain sellaista, mitä ei vielä ole muualla.”

Vastaanottokeskus sijoittuu kuntoutuskeskuksen vastaanotosta katsoen uloimmaisiin yksiköihin. Kasvuvaraa on vielä kahden yksikön verran eli tarvittaessa paikkamäärä on mahdollista kaksinkertaistaa.

Työpaikkojen määrä kasvaa

Kun Leila Repo otti Kyyhkylän matkailu- ja kuntoutuspalvelujen vetovastuun, alueella oli töissä 20 ihmistä. Nyt työntekijämäärä on noussut 70:een.

Leila Repo on iloinen, kun on löytänyt ympärilleen hyvän tiimin. Korona vei matkailu- ja ravitsemuspuolelta paljon osaajia, joten työntekijäpula on näkynyt Kyyhkylässäkin.

”Työntekijäpula on tarkoittanut sitä, että olen tehnyt 18 tunnin työpäiviä. Minulle tämä on intohimo, eikä edes tunnu työltä.”

Leila Repo on ollut jo parisen vuotta kirjoilla Puumalassa. Toinen koti sijaitsee Hyvinkäällä.

”Käytännössä kuljen täällä Kyyhkylässä töissä Puumalan Viljakansaaresta. Pyrin olemaan paikan päällä maanantaista torstaihin.”

Repo pyrkii työllistämään vastaanottokeskuksen asiakkaita Kyyhkylässä erilaisiin tehtäviin.

”Tällä hetkellä meillä on töissä 11 tilapäisen suojelun tarvitsijaa tai turvapaikanhakijaa keittiöllä, siivouksessa ja kiinteistönhuollossa, pian varmaan myös vastaanotossa. Edellytyksenä on, että ihminen pystyy puhumaan englantia. Valitettavasti vain harva Ukrainasta sotaa pakoon joutuneista puhuu englantia. Meillä on täällä sekä miehiä että naisia, ahkeria ihmisiä. Jos vanhemmat saavat töitä, heidän lapsilleen järjestyy tästä alueelta päiväkotipaikka, ja isommat lapset käyvät koulua Ristiinassa.”

Repo on kartoittanut vastaanottokeskuksen asiakkaiden osaamista ja kertoisi heistä mielellään muillekin yrittäjille.

”Seudun yrityksille sanoisin, että meillä on hyvät kokemukset kansainvälisistä työntekijöistämme ja mielellämme kerromme heistä muillekin.”

Wellbeing365 Oy on elokuussa 2019 perustettu yritys, johon kuuluvat matkailupalveluista vastaava Kyyhkylän Kartano Oy ja kuntoutus- sekä vastaanottopalveluista vastaava Kyyhkylä Oy. Vastaanottopalveluista vastaa Wellbeing365 Oy.

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 02.02.2023