fbpx

Verhoomot kuuluvat kierrätyksen ytimeen

Verhoomo Vermiinan yrittäjä Miina Montonen-Fehrmann

Kun Miina Montonen-Fehrmann perusti Mikkeliin Verhoomo Vermiinan 13 vuotta sitten, hän otti kunnia-asiakseen kierrättää entisöinnistä yli jäävät materiaalit mahdollisimman tarkkaan.

Mikkelissä puualan artesaaniksi opiskellessaan Montonen-Fehrmann löysi oman juttunsa verhoilukurssilla. Valmistuttuaan hän meni liki kahdeksi vuodeksi oppisopimukseen alan yrittäjälle ja tämän lopetettua hän perusti oman yrityksen 24-vuotiaana.

”Minusta on hienoa, kun voin antaa uuden elämän huonekaluille ja ajoneuvoille. Koen, että verhoomot ovat kierrätyksen ytimessä yhdessä suutareiden ja ompelijoiden kanssa. Kierrätys ja ekologisuus ovat omassa tekemisessäni yksi iso painopiste.”

Hän muistuttaa, että vaikka verhoomot käyttävätkin uusia kankaita, kunnostettu huonekalu kuormittaa maapalloa aina vähemmän kuin uutena ostettu.

”Mikkelissäkin on alkanut nyt tekstiilikierrätys. Toivon todella, että myös yritykset pystyvät kierrättämään entistä tehokkaammin tekstiilejä. Vanhoista huonekaluista tulee erilaisia kuituja, joihin on voinut ajan saatossa tarttua esimerkiksi homeenhajua, mutta puhdistettuna ja käsiteltynä niistä saisi uutta raaka-ainetta. Esimerkiksi Paimiossa poistotekstiilien jalostuslaitoksessa kierrätetään, hyötykäytetään ja jalostetaan kuituja uusiokäyttöön.”

Verhoomo Vermiinan yrittäjä Miina Montonen-Fehrmann havainnollisti huonekalujen entisöintiä tapahtumassa.
Verhoomo Vermiinan yrittäjä Miina Montonen-Fehrmann havainnollisti huonekalujen entisöintiä kiertotaloustapahtumassa Stellassa.

Hyvärunkoinen huonekalu kannattaa kunnostaa

Vermiina verhoilee ja entisöi asiakkailleen huonekaluja. Asiakaskuntaan kuuluu myös lukuisia eri alojen yrityksiä. Ensimmäinen yritysasiakas oli yrityksen alussa Mikkelin ravirata.

”Yrityksille sanoisin, että laadukkaan toimistotuolin verhoilu saattaa tulla edullisemmaksi kuin uuden hyvälaatuisen tuolin ostaminen. Verhoilu antaa uuden ilmeen yrityksen tiloille, kun huonekalut ovat muuten mieleisiä. Jos liitokset heiluvat, ne pystyy kiristämään kuntoon ja puuosia voi korjata. Olen kuitenkin nähnyt, että jopa Artekin tuoleja on heitetty pois, vaikka ne kannattaisi ehdottomasti verhoiluttaa ja entisöidä, koska niissä pysyy arvo. Nyrkkisääntö olisi mielestäni, että kysy aina ensin verhoilijalta ennen kuin heität arvohuonekaluja pois.”

Erityisen mielissään hän on siitä, että nuoretkin ovat löytäneet verhoomoiden asiakkaiksi.

”Yhä nuoremmat teettävät nykyään uusia verhouksia. He ovat ehkä saaneet perinnöksi huonekaluja tai tehneet vintage-löydön kirpputorilta. Nuoret ovat valveutuneita kierrättäjiä, ja kierrätys on trendikästä. Itse en ajattele tätä trendinä, kun tämä on ollut niin pitkään työtäni.”

Verhoomo Vermiina
Verhoomo Vermiinasta voi ostaa omiin projekteihin kangasta vaikkapa metritavarana kangaspakasta tai paloina.

Verhoomosta löytyy apu moneen

Yksityisasiakkaat ovat verhoomon suurin asiakasryhmä. Myös vapaa-ajan asukkaat ovat löytäneet palvelut.

”Mökeille verhoilutetaan huonekalujen lisäksi etenkin patjoja. Minulle voi lähettää vaikka kuvan etukäteen ja kysyä tarjouspyyntöä. Pystyn myös kyyditsemään tarvittaessa huonekaluja asiakkaille Mikkelin alueella. Minulla on asiakkaita myös Pieksämäen seudulla, Juvalla, Anttolassa, Ristiinassa ja Otavassa.”

Verhoilijamestari kunnostaa myös moottoripyörien satuloita ja tekee veneisiin patjoja ja penkkejä. Myös autojen penkkejä entisöidään paljon.

”Monesti nämä tehtävät saattavat näyttää asiakkaan silmissä helpommilta kuin ovatkaan. Uusissa hyvin sähköistetyissä autoissa voi olla turvatyynyjä ja elektroniikkaa penkeissä, joten ne täytyy pystyä irrottamaan, että pääsee verhoiluihin kiinni, mikä tuo omat haasteensa. Vaikka pystyn tekemään paljon itse, joihinkin työvaiheisiin hyödynnän alihankkijoita.”

Verhoomosta voivat asiakkaat ostaa myös omiin projekteihinsa metritavaraa kangaspakasta tai paloina.

”Tämäntyyppistä ulosmyyntiä on myös kansalaisopistojen harrasteryhmille.”

Mikkelin urheilupuiston kupeella sijaitsevan verhoomon tiloista löytyy myös pieni putiikki, jossa yrittäjä myy itse kunnostamiaan huonekaluja sekä ompelemiaan sisustustyynyjä, laukkuja ja lastenvaatteita.

”Olen erityisen ylpeä siitä, että yrittäjävuosina olen pystynyt saamaan kaksi lasta ja pitämään kesälomat. Yrittäjäurani aikana vuonna 2014 suoritin myös erikoisammattitutkinnon eli verhoilijamestarin tutkinnon. Asiakkaita on riittänyt mukavasti, vaikkei tällä alalla rikastumaan oikein pystykään. Haluan kannustaa muitakin naisia yrittäjyyteen ja antaa uskoa siihen, että äitiyden ja yrittäjyyden pystyy yhdistämään.”

Lisää kiertotaloudesta: EcoSairila.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Kansikuva: Verhoomo Vermiinan yrittäjä Miina Montonen-Fehrmann

Julkaistu: 09.03.2023