fbpx

Olethan tehnyt yrityksesi edunsaajailmoituksen Kaupparekisteriin

MikseiMikkeli M-logo taustakuva

Yrityksesi edunsaajat ilmoitetaan erikseen Kaupparekisteriin, koska yrityksen tosiasialliset edunsaajat eivät välttämättä ole yrityksen vastuuhenkilöitä, kuten vaikkapa hallituksen jäseniä. Edunsaaja on ihminen, joka joko omistaa yrityksen tai muuten käyttää määräysvaltaa siinä.

Osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy tehdä ilmoitus, samoin osan avoimista yhtiöistä ja kommandiittiyhtiöistä, toiminimiyrittäjien ei. Edunsaajailmoitus on maksuton.

Tee maksuton edunsaajailmoitus viipymättä

Tee edunsaajailmoitus viipymättä, jos tilanteesi on jokin seuraavista:

  • Yrityksesi ei ole ilmoittanut edunsaajatietojaan Kaupparekisteriin 1.7.2019 ja 1.7.2020 välisenä aikana.
  • Yrityksesi edunsaajatiedot ovat muuttuneet.
  • Olet rekisteröinyt uuden yrityksen.
  • Et ole enää yrityksen edunsaaja.

Yritysten tosiasiallisia edunsaajia koskevien tietojen läpinäkyvyys on globaalin sääntelyn edellyttämä perusasia. Suomessa edunsaajia koskevien tietojen läpinäkyvyys toteutetaan merkitsemällä tiedot Kaupparekisteriin.

Maksuton edunsaasjailmoitus on tehtävä myös silloin, kun yrityksellä ei ole laissa määriteltyjä edunsaajia, sillä näissä tilanteissa edunsaajina pidetään oikeushenkilön hallitusta tai vastuunalaisia yhtiömiehiä, toimitusjohtajaa tai muuta vastaavassa asemassa olevaa henkilöä.

Miksi täytyy ilmoittaa?

Yrityksen toiminta voi vaikeutua, jos se ei ilmoita edunsaajatietojaan ja pidä niitä ajan tasalla. Rahanpesulain mukaan  pankeilla, tilitoimistoilla ja asianajotoimistoilla on velvollisuus tunnistaa asiakkaansa, tarkistaa edunsaajatiedot ja ilmoittaa Patentti- ja Rekisterihallitukselle (PRH), jos yrityksen rekisteröidyissä edunsaajatiedoissa on puutteita tai epäjohdonmukaisuuksia.

Jos ilmoitus on vielä tekemättä, on syytä tarttua toimeen. 1.1.2024 alkaen PRH voi määrätä yrityksen selvitystilaan tai poistaa sen kaupparekisteristä, jos yritys ei kehotuksista huolimatta ilmoita edunsaajatietojaan tai korjaa virheellisiä tietoja. Tietojen tulee olla kaupparekisterissä ajantasaisina ja virheettöminä.

Lisätietoja löydät PRH:n verkkosivuilta.

 

Julkaistu: 13.11.2023