fbpx

Eilakaisla auttaa henkilöstöasioissa

Eilakaislan Taru Ursin vasemmalla, Pia Piispanen keskellä ja Ella Saijanen oikealla.

Kun mikkeliläislähtöinen yrittäjä Eila Kaisla perusti vuonna 1971 henkilöstövuokrausyrityksen, hän tuli samalla aloittaneeksi uuden toimialan. Nykyään Mikkelin-yksikkö auttaa osaajia etsiviä yrityksiä ja organisaatioita tukenaan valtakunnallisesti toimivan yrityksen työkalut ja verkostot.

Mikkelin Kirkkopuistoa vastapäätä sijaitsevan toimipisteen arkeen kuuluu yritysten työvoimapulan ratkaisu. Eilakaisla Oy on perinteisesti mielletty ns. valkokaulustyön välittäjäksi. Etelä-Savossa yrityksellä on kuitenkin asiakkainaan vahvoja teollisuusyrityksiä.

”Teollisuus on ollut aina meille tärkeä toimiala täällä. Asiakkaisiimme kuuluu esimerkiksi isoja metalliteollisuuden yrityksiä. Uskon, että työvoimapulaa voitaisiin helpottaa nykyisestä tarjoamalla oppisopimuksia, tiivistämällä yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja järjestämällä rekrytointikoulutuksia”, myös Etelä-Savon kauppakamarin osaamisvaliokuntaan kuuluva aluepäällikkö Pia Piispanen kertoo.

Tällä hetkellä Itä-Suomen alueella etsitään myös runsasta joukkoa taloushallinnon asiantuntijoita.

”Täällä eläköityy nyt valtava määrä kokeneita tekijöitä. Oppilaitoksista valmistuu kyllä osaajia, joten kannustan yrityksiä perehdyttämään heistä itselleen huippuosaajia. Etsimme koko maasta osaajia asiakasyrityksillemme. Jos yritys pystyy tarjoamaan etätyömahdollisuuden, se voi auttaa oikean osaajan löytymisessä. Etätyömahdollisuus voi tuoda yritykselle uusia asiakkuuksia myös muualta Suomesta.”

Eilakaisla on tehnyt uuden aluevaltauksen ja laajentanut toimintaansa horeca-alalle eli nyt etsitään täsmäosaajia myös hotelli- ja ravintola-aloille.

”Korona-aikana myös täällä Etelä-Savossa horeca-puolelta hävisi työntekijöitä ja nyt yritysten on hankala löytää uusia tekijöitä. Tilannetta voisi helpottaa, jos tarjolla olevat työpaikat olisivat vakituisia ja kesäajaksi hankittaisiin työvoimaa henkilöstövuokrauksella.”

Muutosneuvottelujen määrä kasvussa

Korona-ajan päättyminen näkyy monissa yrityksissä muutosneuvotteluina, jos tilauskanta ei ole palannut odotuksista huolimatta entiselle tasolle. Eilakaisla tarjoaa yrityksille räätälöityä valmennusta muutostilanteisiin. Opettajan pedagogiset valmiudet hankkinut Pia Piispanen vetää valmennuksia myös irtisanotuille työntekijöille.

Muutosvalmennuksissa käydään läpi työnhakijan osaaminen ja urasuunnitelmat. Samalla päivitetään uuteen kuosiin hänen ansioluettelonsa ja laaditaan hakukirje. Yritykset voivat hankkia räätälöityjä valmennuksia joko ryhmille, yksilöille tai näiden yhdistelmille. Valmennuksia voidaan toteuttaa toiveiden mukaan lähijaksoina tai etäyhteyksin.

”Valmennusten alussa näkee irtisanotun mielipahan ja epävarmuuden tulevaisuudesta, mutta mieliala yleensä kohenee valmennuksen edetessä, kun etsitään uusia mahdollisuuksia työllistyä. Yritykset tuntevat vielä vähän näitä palveluita. Osallistujilta palaute on todella hyvää.”

Vuokratyöntekijästä pidetään huolta

Eilakaislalle oli kunnia-asia, että yritys hoitaa asianmukaisesti kaikki velvoitteensa. Asiakkuuspäällikkö Taru Ursin muistuttaa, että vuokratyöntekijöistä pidetään hyvää huolta.

”Tämän työn myötä omakin käsitykseni on muuttunut siitä, mikä vuokratyöntekijöiden asema on. Otamme vuokratyöntekijät omiksi työntekijöiksemme ja tarjoamme heille esimerkiksi hyvän työterveyshuollon.”

Monelle yksinyrittäjälle ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaus on usein suuri kynnys ja sitä viivytellään erilaisten työnantajavelvoitteiden takia, vaikka töitä olisikin.

”Yksinyrittäjille vuokratyöntekijä voi tarjota hyvän väylän kasvattaa yritystä. Jos tätä kautta löytyy hyvä tyyppi, hänet voi sitten aikanaan ottaa vaikka vakituiseksi työntekijäksi. Myös ns. toistaiseksi-työsopimuksia on mahdollista tehdä kauttamme. Tällöin me hoidamme työnantajan velvollisuudet ja työpaikan vastuulle jäävät perehdytys, työtilat ja välineet.”

Useat yritykset ovat ulkoistaneet Eilakaislalle myös ns. aulapalvelunsa. Mikäli tiloissa on valvontakameroita, varmistetaan, että työntekijällä on voimassa oleva vartiointilupa.

Laajat osaajapoolit käytettävissä

Eilakaislalla on oma osaajapooli, josta etsitään asiakasyritykselle osaajia. Normaalien ilmoitushakujen ohella yrityksen palveluihin kuuluu sekä headhunting että keveämpi ns. talent sourcing -toimintamalli, jolla etsitään osaajia myös muista palveluista.

”Mikäli sopiva ehdokas löydetään muilta paikkakunnilta, pyrimme varmistamaan, onko hänellä myös puolisoa, joka tarvitsisi mahdollisesti työpaikkaa ja voisimmeko auttaa sen löytymisessä tältä seudulta. Lähdemme siitä, että koko perhe sitoutuu alueeseen”, Pia Piispanen, Taru Ursin ja henkilöstökonsulttina työskentelevä Ella Saijanen vakuuttavat. Saijasen roolina on löytää oikeita tekijöitä, ja tärkeä osa sitä on käydä asiakasyrityksen kanssa yhdessä läpi, minkälaista koulutusta ja osaamista uudelta työntekijältä odotetaan ja minkälaisia houkutustekijöitä yrityksellä on tarjota.

”Nyt ovat työntekijöiden markkinat, joten houkutustekijöitä on oltava muitakin kuin palkka.”

Mikäli asiakasyrityksellä on tarvetta saada HR-osaamista omiin tiloihin, sekin kuuluu nykyään palveluvalikoimaan.

”Meillä on ns. inhouse-konsultteja, jotka voivat työskennellä asiakkaiden tiloissa. Tällaiset toimeksiannot kestävät tyypillisesti kahdesta viikosta vuoteen”, Piispanen kertoo.

Mikkelin seudullakin asuu ja opiskelee laaja joukko kansainvälisiä osaajia. Usein heidän työllistymisensä este on suomen kielen puutteellinen osaaminen.

”Toivoisimme, että yrityksissä harkittaisiin tapauskohtaisesti, onko suomen kielen osaaminen tietyissä työtehtävissä välttämätön edellytys vai riittäisikö, että henkilö pystyy hoitamaan työnsä ja yhteinen kieli olisi vaikka englanti.”

Tänä päivänä rekrytointi-ilmoituksilla haetaan laajaa, valtakunnallista näkyvyyttä. Käytännössä se tarkoittaa netin eri työnhakukanavien, sosiaalisen median ja oppilaitosten verkostojen hyödyntämistä. Yritys hoitaa asiakkailleen myös johtotason ja asiantuntijoiden rekrytointia.

”Meillä on esimerkiksi omat tunnukset, joilla pääsemme päivittämään tietoja avoimista työpaikoista oppilaitosten avoimet työpaikat -sivustoille. Yritykset voivat ostaa meiltä myös rekrytointimarkkinointia ja hoitaa muuten itse rekrytointiprosessin. Sellaisia tapauksiakin on ollut, että asiakasyritys on toimittanut meille hakemusnipun ja sanonut, että palauttakaa tästä meille viisi parasta.”

Kansikuva: Eilakaisla Oy:n Mikkelin yksikön tehokolmikolta hoituvat erilaiset yritysten ja organisaatioiden rekrytointitilanteet ja muutosneuvottelut. Kuvassa Taru Ursin vasemmalla, Pia Piispanen keskellä ja Ella Saijanen oikealla.

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 16.06.2023