fbpx

Kuluttaminen on muuttumassa – mitä se tarkoittaa yrityksellesi?

erilaisia ihmishahmoja ja tavarafiguureja piirrettynä

Kuluttajakäyttäytyminen on muuttumassa, kun yhä useammat kuluttajat suosivat mm.  vuokraamista omistamisen sijaan. Kaupungistuminen, asumistilojen pienentyminen ja tarve joustavuuteen ajavat kuluttajia vähentämään omistamiensa tavaroiden määrää.

Kuluttajat arvostavat yhä enemmän palveluita, jotka tarjoavat helppoa ja vaivatonta pääsyä hyödykkeisiin ilman pitkäaikaisia sitoumuksia.

Sitran tutkimus The Changing Relationship Between People and Goods (Korkman & Greene, 2017) osoittaa, että kuluttajat ovat yhä tietoisempia kestävän kehityksen merkityksestä ja haluavat hyödyntää myös jakamistalouteen perustuvia palveluita kuten vuokraamista, vaihtamista ja lainaamista.

Jakamistalous perustuu kiertotalouden periaatteisiin, sillä siinä resursseja pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Tämä vähentää uusien tuotteiden tarvetta, luonnonvarojen kulutusta, sekä lopulta jätteiden syntymistä.

Vertaisvuokraus, eli kuluttajien välinen tavaroiden tai tilojen vuokraus on myös kasvava ilmiö, joka astuu yhä enemmän yritysten perinteiselle toimintakentälle. Tämä toiminta voi muodostua yrityksille uudeksi kilpailijaksi, jota ei kannata jättää huomiotta. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat asuntojen- (Airbnb) ja autojen (GoMore) vuokraus.

Yritysten olisikin hyvä pohtia, voisiko tuotteiden vuokraaminen tai palveluiden tarjoaminen tavaroiden myyniin sijasta tai niiden lisäksi, olla osa niiden liiketoimintakonseptiaan. Näin ne voisivat vastata paremmin muuttuviin kuluttajatarpeisiin ja pysyä kilpailukykyisinä jakamistalouden kehittyessä.

Digitaaliset alustat ovat merkittävä osa nykyaikaista jakamistaloutta. Näiden alustojen kautta toimiva jakamistalous on laajentanut perinteisiä vuokraus- ja palvelumalleja tuomalla uusia mahdollisuuksia kuluttajien ja yritysten ulottuville. Alustatalous mahdollistaa resurssien ja palveluiden jakamisen entistä laajemmalle käyttäjäkunnalle, mikä voi olla yrityksille sekä kilpailuetu että uusi tapa tavoittaa asiakkaita.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:ssä on havaittu jakamistalouden kehitys ja sen tuomat uudet liiketoimintamahdollisuudet ja haasteet yrityksille. Näihin on tartuttu uudessa hankkeessa, Jakamistalouden kehittäminen Etelä-Savossa, jonka tavoitteena on selvittää ja kehittää jakamistalouden tarjoamia mahdollisuuksia yhteistyössä alueen yritysten kanssa.

Mikäli aihe herätti kiinnostusta ja haluat keskustella tästä, otathan yhteyttä Johanna Järviseen,  johanna.jarvinen@mikseimikkeli.fi, puh. 050 465 5320,  niin keskustellaan miten voisimme kehittää jakamistaloutta sinun yrityksessäsi.

Jakamistalouden kehittäminen Etelä-Savossa on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kiertotaloutta edistävä hanke, joka on Euroopan unionin osarahoittama ja rahoituksen on myöntänyt Etelä-Savon maakuntaliitto.

Julkaistu: 08.10.2024