fbpx

Verkkokauppaa Venäjälle? Katso tilanne ja vinkit.

money_kuvituskuva

Koronapandemia on saanut suomalaisen kaupan hakemaan uusia suuntia. Venäjän verkkokauppa on mahdollista, mutta  toimintatavat ja kuluttajakäyttäytyminen pitää tuntea.

-Verkkokauppa Venäjällä kasvaa vahvasti tällä hetkellä, MikseiMikkelin Venäjä-asiantuntija Saija Tilgren kertoo.

Vuodesta 2014 jatkunut ruplan heikentyminen on ajanut monet länsimaiset verkkokaupat lopettamaan toimintansa Venäjällä ja markkinat jäivät kotimaisille toimijoille ja esimerkiksi Alibaballe. Vuodesta 2019 alkaen markkinoiden nopea kasvu on kuitenkin palauttamassa myös kansainvälisten toimijoiden uskoa.

Logistiikka Suomen ja Venäjän välillä toimii, esimerkiksi Posti on vahva toimija Venäjällä, ja verkkokauppa-alustat ja niihin liittyvä infra ovat edullisia. Erikoisuutena Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa on tulliraja, joka toisaalta mahdollista esimerkiksi cross-border kaupan käymisen.

Venäjällä on 100 miljoonaa netinkäyttäjää ja verkkokauppamarkkinana maa on maailman 5. suurin. Ulkomaisista verkkokaupoista osamisen trendi on ollut jälleen kasvusuunnassa.

Cross-border kauppa on verkkokauppaa, jota tehdään ulkomaisesta verkkokaupasta Venäjälle. Rajat ylittävistä verkkokauppaostoksista ei Venäjällä peritä arvonlisäveroa, mutta yli 200 euron ostoksista peritään tullimaksu. Käytäntö asettaa ulkomaiset verkkokaupat joissain tilanteissa paikallisia venäläisiä verkkokauppoja edullisempaan asemaan.

Katso lyhyt esityksemme Venäjän verkkokaupasta. Opas on tuotettu osana YKY – Yritykset koronakriisin yli -hanketta.

101220_OPAS_Venäjän_verkkokauppa

Julkaistu: 02.02.2021