fbpx

Apua Koronaviruksen aiheuttamiin haasteisiin yrityksissä

Koronaviruksen leviäminen ja sen torjuminen vaikuttavat vahvasti kaikkien yritysten toimintaan. Tälle sivulle on koottu yrityksesi avuksi palveluja ja ilmaisia oppaita useimpiin tilanteisiin. Kattavimman tietopaketin löydät Suomen Yrittäjien verkkosivuilta. Mikäli yritykselläsi on taloudellisia haasteita, valtakunnallinen talousapuneuvonta tarjoaa tietoa ja neuvoja avuksesi. Työnantaja-asioissa käytössäsi on Yritys-Suomi palvelupuhelin.
Myös Etelä-Savossa on vahvistettu yritysten talousneuvonnan resursseja. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei tuottaa seudullista puhelinneuvontaa mm. yrityksen rahoitus- ja talousasioissa. Käytössämme on myös seudulla toimivien konsulttien verkosto, joka on lupautunut antamaan konkreettista, maksutonta apua.
Koronalinjamme palvelee arkisin klo 8-16 numerossa 010 340 3080. Älä jää haasteinesi yksin – ota yhteyttä.
Ota yhteyttä mikseimikkelin koronalinjalle 010 340 3080

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olen maksuvaikeuksissa. Saanko apua?

Meillä ei yrittäjää jätetä yksin. Käytettävissäsi on Mikkelissä sekä alueellinen että valtakunnallinen yrityspalvelujen verkosto.

Konkurssin tehneiden yrittäjien mukaan merkittävä tekijä maksuvaikeustilanteessa on omien voimavarojen ehtyminen – tilanteesta tulee ylivoimainen. Apuna oleva ulkopuolinen asiantuntija voi tuoda tilanteeseen näkemystä, kokemusta ja tukea vaikeimman yli.

Keskustelumme ovat luottamuksellisia. Tarvitset sitten juttukaveria tai konkreettisia neuvoja, sinun täytyy vain pyytää apua.

Yrittäjän tukipalvelut käytössäsi

  1. Yrittäjän tukiverkko -hanke on Etelä-Savon Yrittäjien hanke, joka järjestetään yhteistyössä Yrityskummien ja vakuutusyhtiö LähiTapiolan kanssa. Tukiverkon asiantuntija tukee sinua ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin. Katso lisää ja lähetä yhteydenottopyyntö: https://www.yrittajat.fi/etela-savon-yrittajat
  2. Yrityskummit Etelä-Savo tarjoaa apua ja tukea mm. liiketoiminnan uudelleen suuntaamiseen ja tervehdyttämiseen. Katso lisää: https://www.yrityskummit.fi/fi/etela-savo 
  3. Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu auttaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä normaalin puhelinmaksun hinnalla arkisin klo 9-16 numerossa 0295 024 880
  4. Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu palvelee yrittäjäjärjestön jäseniä. Neuvonta kattaa myös maksukyvyttömyysasiat. Avoinna arkisin klo 8-20 numerossa 09 229 222.
  5. Mikkelin seudun yritysten koronalinja palvelee yrityksiä koronapandemiasta johtuvissa asioissa, mukaan lukien talousasioissa. Tarjoamme luottamuksellista apua, neuvontaa ja palveluohjausta arkisin klo 9-16 numerossa 010 340 3080.
  6. Suomen Vertaisyrittäjät ry tarjoaa anonyymiä, luottamuksellista keskusteluapua yrittäjille päivystävästä puhelimesta 045 250 3366.
  7. Mieli ry:n kriisipuhelin palvelee 24/7 numerossa 09 2525 0111. Keskusteluapua mm. yrityksen taloushuoliin ja selviämiseen liittyvissä asioissa.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei julkaisee helmikuusta 2021 alkaen juttusarjaa, jossa konkurssin tehneet yrittäjät kertovat omia kokemuksiaan ja vinkkejään tilanteeseen. Jutut ovat luettavissa näillä sivuilla tuoreimmat uutiset ja artikkelit -osiossa.

Vinkkilista: Näin taklaat kassakriisin

Koronaviruksen leviäminen ja sen torjunta vaikuttavat kaikkien yritysten liiketoimintaan – Sinun on tärkeää tietää, että et ole haasteissasi yksin.

1. Ota yhteys pankkiin ja sovi tarvittaessa lyhennysvapaasta
Taloudellisten haasteiden kohdatessa kannattaa ensin olla yhteydessä omiin rahoittajiin. Rahoittajat ovat varautuneet koronan myötä lisääntyvään rahoituksen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen.

Ensisijainen rahoituskanava yrittäjälle on pankki. Ota yhteyttä omaan rahoittajapankkiisi ja selvitä, millaisia tuotteita heillä on tarjota tilanteeseesi. Neuvottele tilanteessa esimerkiksi lyhennysvapaasta. Mikäli neuvottelet käyttöpääomalainasta, kysy myös Finnveran valtiontakauksesta.

Pikavippiin tai vastaavaan korkeakorkoiseen rahoitukseen ei kriisitilanteessa kannata turvautua. Normaalin pankkirahoituksen ehdot ovat nyt erittäin joustavat.

2. Hyödynnä valtion tukipaketit

YLEINEN KUSTANNUSTUKI (KOLMAS HAKUKIERROS)
Yleinen kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi COVID-19 -pandemian vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia tukikauteen (1.6.2020 – 31.10.2020) kohdistuvia palkka- ja muita kuluja. Kustannustuen tavoitteena on yritysten toiminnan jatkuvuuden tukeminen COVID19-pandemian aikaansaamassa vaikeassa tilanteessa sekä konkurssiin ajautuvien yritysten määrän vähentäminen järjestämällä yrityksille lisäaikaa toiminnan ja kustannusten sopeuttamiseen COVID-19 -pandemian aiheuttaman kriisin pitkityttyä ja tartunta-aaltojen palattua. Kustannustuen kolmas hakuaika on 27.4.2021 – 23.6.2021. Aiemmasta poiketen yleinen kustannustuki soveltuu nyt myös yksinyrittäjille.

3. Sovi maksuaikaa laskuille ja estä perintä
Perinnän estämiseksi kannattaa nyt olla ajoissa yhteydessä velkojiin ja sopia maksujärjestelyistä. Moni taho ilmoittaa tällä hetkellä joustavansa avoimien laskujen maksuajoissa. Asiasta kannattaa sopia kirjallisesti.

Vaihda mahdollisuuksien mukaan kerralla maksettavat laskut useampaan maksuerään, esimerkiksi vaihtamalla vakuutusmaksut eriin saat vapautettua pääomaa lähiajan tarpeisiin. Useat toimijat myöntävät nyt myös lykkäystä maksuaikoihin.

Ole yhteydessä vuokranantajiisi. Keskustele vuokranmaksun lykkäyksestä ja/tai osittaisesta hyvityksestä.

4. Laske ennakkoverot alas
Mikäli tulosi ovat romahtaneet, laske ennakkoveron määrää Verohallinnon OmaVero -palvelussa. Tilitoimistosi voi auttaa arvioinnissa. Voit myös hakea maksujärjestelyjä ja lisäaikaa verohallinnon palvelussa.

Oma-aloitteisten verojen (mm. alv) ilmoituksille ei ole mahdollista myöntää lisäaikaa, mutta myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä. Pyyntö myöhästymismaksun perimättä jättämisestä tulee jättää ilmoituksen eräpäivänä (kuukauden 12. päivä) tai välittömästi sen jälkeen Verohallinnon puhelinpalvelussa 029 497 008 tai Oma-Veron kautta viestillä.

6. Lisää käyttöpääomaa alv-palautuksen avulla
Verohallinnolta voi nyt hakea aiemmin maksettuja arvonlisäveroja takaisin. Kyse ei ole avustuksesta vaan lainasta, jossa maksat saamasi palautukset myöhempien arvonlisäverojen tilityserien yhteydessä takaisin.

7. Käy läpi sopimusvelvoitteet ja ennakkotilaukset
Tarkista ylipäätään omat sopimusvelvoitteesi ja ennakkotilauksesi. Voitko perua tai viivästyttää näitä? Onko tarpeen irtisanoa tarpeettomia sopimuksia.

8. Pienennä YEL-työtuloa
Voit pienentää YEL-työtuloa, mikäli yritystoimintasi on supistunut. Huomioi kuitenkin lopettamisen vaikutus esimerkiksi sairausajan etuuksiin ja tartuntatautipäivärahaan. Sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan määrä lasketaan YEL-työtulon perusteella.

9. Keskustele henkilöstösi kanssa
Voitko neuvotella henkilöstösi kanssa ylityövapaiden ja lomien pitämisestä tai mahdollisesta lomautuksesta? Mikäli joudut turvautumaan lomautuksiin, huomioi myös yhteistoimintalain mukainen menettelytapa. YT-lain piirissä olevien yritysten lomautusmenettelyä on nyt helpotettu ja kesto on nyt 5+5+5 päivää. Alle 20 henkilön työnantajilla prosessi on myös kevennetty. Lomantusilmoitus on nyt annettava 5 päivää (aiemmin 14) ennen lomautuksen alkamista.

10. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi sekä hae asumistukea ja toimeentulotukea

Lakimuutoksen johdosta yrittäjä voi nyt ilmoittautua työttömäksi TE-toimistoon ja saada työttömyysturvaa. Työttömyysturvan saaminen ei enää edellytä yritystoiminnan lopettamista. Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos jompikumpi ehdoista täyttyy: (1) päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt TAI (2) yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Yrittäjän työttömyysturvan laajennus on väliaikainen ja sen myöntämisaikaa on jatkettu vuoden loppuun saakka. Väliaikainen työmarkkinatuki koskee vain niitä yrittäjiä, joiden yritystoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut haitallisesti.

Pienituloinen yrittäjä voi saada Kelan asumistukea ja toimeentulotukea. Laskennassa huomioidaan YEL-vakuutus yrittäjän ansiotuloksi, joten tässä kohtaa matala YEL on eduksi sinulle.

11. Velkajärjestely tai saneeraus
Viimeisenä vaihtoehtona käytössäsi on myös yrittäjän velkajärjestely elinkeinonharjoittajalle (yksityinen elinkeinoharjoittaja) tai yrityssaneeraus (ay, ky, osakeyhtiö).

12. Älä jää huolinesi yksin
Mitä nopeammin lähdemme ratkomaan talousvaikeuksia, sitä todennäköisemmin yritystoiminta saadaan tervehdytettyä. Tärkeää on, ettet jää yksin haasteinesi. Ota yhteyttä valtakunnalliseen talousapuneuvontaan tai vaikkapa meihin Mikkelin kehitysyhtiö Mikseillä. Autamme sinua tilanteessasi eteenpäin.

Tuloni ovat romahtaneet, koska minä tai työntekijäni on sairastunut koronavirukseen. Saanko jotain korvausta?

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun yrittäjä tai yrityksen työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään, eristettäväksi tai karanteeniin jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Jos yrittäjä puolestaan sairastuu itse tautiin, on hänellä oikeus Kelan maksamaan sairauspäivärahaan.

Työntekijälle tartuntatautipäiväraha on 100% korvaus tulonmenetyksestä. Yrittäjälle tartuntatautipäiväraha määräytyy poissaolon alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-työtulon mukaan. Sen maksaminen edellyttää, että jokin näistä kolmesta ehdosta täyttyy:

1) kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt yrittäjän olemaan poissa töistä

2) sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt työntekijän karanteeniin tai eristettäväksi

3) EU-alueella eristetylle tai karanteeniin määrätyllä henkilöllä on todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.

Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä.

Sairauspäivärahaa maksetaan, kun työkyvyttömyys on kestänyt vähintään omavastuuajan. YEL-vakuutetuilla yrittäjillä omavastuuaika on sairastumispäivä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien.

Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää, kuten palkansaajilla. Tältä niin sanotulta yleiseltä omavastuuajalta (sairaspäivät 2–10) yrittäjälle maksettavan etuuden nimi on YEL-päiväraha, joka työkyvyttömyyden pitkittyessä vaihtuu yleisen omavastuuajan jälkeen sairauspäivärahaksi.

Katso lisää Suomen Yrittäjien oppaasta.

Tuoreimmat uutiset ja artikkelit

Valtakunnalliset palvelupuhelimet

Valtakunnalliset palvelunumerot tarjoavat käyttöösi kattavan asiantuntijaverkoston.

Kunnalliset elinkeinopalvelut Etelä-Savossa