fbpx

Apua Koronaviruksen aiheuttamiin haasteisiin yrityksissä

Koronaviruksen leviäminen ja sen torjuminen vaikuttavat vahvasti kaikkien yritysten toimintaan. Tälle sivulle on koottu yrityksesi avuksi palveluja ja ilmaisia oppaita useimpiin tilanteisiin. Kattavimman tietopaketin löydät Suomen Yrittäjien verkkosivuilta. Yrittäjien verkkosivuille päivitetään myös mahdolliset Suomen valtion tukipaketit. Mikäli yritykselläsi on taloudellisia haasteita, valtakunnallinen talousapuneuvonta tarjoaa tietoa ja neuvoja avuksesi. Työnantaja-asioissa käytössäsi on Yritys-Suomi palvelupuhelin.
Myös Etelä-Savossa on vahvistettu yritysten talousneuvonnan resursseja. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei tuottaa seudullista puhelinneuvontaa mm. yrityksen rahoitus- ja talousasioissa. Käytössämme on myös seudulla toimivien konsulttien verkosto, joka on lupautunut antamaan konkreettista, maksutonta apua auttamalla yrityksiä tekemään tarvittavia rahoitushakemuksia.
Koronalinjamme palvelee arkisin klo 8-16 numerossa 010 340 3080. Älä jää haasteinesi yksin – ota yhteyttä.
Ota yhteyttä mikseimikkelin koronalinjalle 010 340 3080

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Vinkkilista: Näin taklaat kassakriisin

Koronaviruksen leviäminen ja sen torjunta vaikuttavat kaikkien yritysten liiketoimintaan – Sinun on tärkeää tietää, että et ole haasteissasi yksin.

1. Ota yhteys pankkiin ja sovi tarvittaessa lyhennysvapaasta
Taloudellisten haasteiden kohdatessa kannattaa ensin olla yhteydessä omiin rahoittajiin. Rahoittajat ovat varautuneet koronan myötä lisääntyvään rahoituksen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen.

Ensisijainen rahoituskanava yrittäjälle on pankki. Ota yhteyttä omaan rahoittajapankkiisi ja selvitä, millaisia tuotteita heillä on tarjota tilanteeseesi. Neuvottele tilanteessa esimerkiksi lyhennysvapaasta. Mikäli neuvottelet käyttöpääomalainasta, kysy myös Finnveran valtiontakauksesta.

Pikavippiin tai vastaavaan korkeakorkoiseen rahoitukseen ei kriisitilanteessa kannata turvautua. Normaalin pankkirahoituksen ehdot ovat nyt erittäin joustavat.

2. Hyödynnä valtion tukipaketit

YKSINYRITTÄJÄLLE
Yksinyrittäjille, joiden myynti on laskennut vähintään 30%, on käytössä yksinyrittäjätuki. Tuki on kiinteä ja summaltaan 2000€ hakijaa kohti. Tukea haetaan yrityksen YTJ-rekisteriin merkitystä kotikunnasta. Mikkelin kaupungin haku avattiin keskiviikkona 15.4. ja tuki on haettavissa 30.9.2020 saakka. Katso ohjeet yksinyrittäjätuen hakemiseen.

PÄIVITYS: Aiemmin haettavana olleet Business Finlandin ja ELY-keskusten avustukset sekä yleinen kustannustuki eivät ole enää haettavissa. Päivitämme tietoa mahdollisista uusista tukimuodoista näiden varmistuttua.

3. Sovi maksuaikaa laskuille ja estä perintä
Perinnän estämiseksi kannattaa nyt olla ajoissa yhteydessä velkojiin ja sopia maksujärjestelyistä. Moni taho ilmoittaa tällä hetkellä joustavansa avoimien laskujen maksuajoissa. Asiasta kannattaa sopia kirjallisesti.

Vaihda mahdollisuuksien mukaan kerralla maksettavat laskut useampaan maksuerään, esimerkiksi vaihtamalla vakuutusmaksut eriin saat vapautettua pääomaa lähiajan tarpeisiin. Useat toimijat myöntävät nyt myös lykkäystä maksuaikoihin.

Ole yhteydessä vuokranantajiisi. Keskustele vuokranmaksun lykkäyksestä ja/tai osittaisesta hyvityksestä.

4. Laske ennakkoverot alas
Mikäli tulosi ovat romahtaneet, laske ennakkoveron määrää Verohallinnon OmaVero -palvelussa. Tilitoimistosi voi auttaa arvioinnissa. Voit myös hakea maksujärjestelyjä ja lisäaikaa verohallinnon palvelussa.

Oma-aloitteisten verojen (mm. alv) ilmoituksille ei ole mahdollista myöntää lisäaikaa, mutta myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä. Pyyntö myöhästymismaksun perimättä jättämisestä tulee jättää ilmoituksen eräpäivänä (kuukauden 12. päivä) tai välittömästi sen jälkeen Verohallinnon puhelinpalvelussa 029 497 008 tai Oma-Veron kautta viestillä.

6. Lisää käyttöpääomaa alv-palautuksen avulla
Verohallinnolta voi nyt hakea aiemmin maksettuja arvonlisäveroja takaisin. Kyse ei ole avustuksesta vaan lainasta, jossa maksat saamasi palautukset myöhempien arvonlisäverojen tilityserien yhteydessä takaisin.

7. Käy läpi sopimusvelvoitteet ja ennakkotilaukset
Tarkista ylipäätään omat sopimusvelvoitteesi ja ennakkotilauksesi. Voitko perua tai viivästyttää näitä? Onko tarpeen irtisanoa tarpeettomia sopimuksia.

8. Pienennä YEL-työtuloa
Voit pienentää YEL-työtuloa, mikäli yritystoimintasi on supistunut. Huomioi kuitenkin lopettamisen vaikutus esimerkiksi sairausajan etuuksiin ja tartuntatautipäivärahaan. Sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan määrä lasketaan YEL-työtulon perusteella.

9. Keskustele henkilöstösi kanssa
Voitko neuvotella henkilöstösi kanssa ylityövapaiden ja lomien pitämisestä tai mahdollisesta lomautuksesta? Mikäli joudut turvautumaan lomautuksiin, huomioi myös yhteistoimintalain mukainen menettelytapa. YT-lain piirissä olevien yritysten lomautusmenettelyä on nyt helpotettu ja kesto on nyt 5+5+5 päivää. Alle 20 henkilön työnantajilla prosessi on myös kevennetty. Lomantusilmoitus on nyt annettava 5 päivää (aiemmin 14) ennen lomautuksen alkamista.

10. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi sekä hae asumistukea ja toimeentulotukea

Lakimuutoksen johdosta yrittäjä voi nyt ilmoittautua työttömäksi TE-toimistoon ja saada työttömyysturvaa. Työttömyysturvan saaminen ei enää edellytä yritystoiminnan lopettamista. Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos jompikumpi ehdoista täyttyy: (1) päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt TAI (2) yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Yrittäjän työttömyysturvan laajennus on väliaikainen ja sen myöntämisaikaa on jatkettu vuoden loppuun saakka. Väliaikainen työmarkkinatuki koskee vain niitä yrittäjiä, joiden yritystoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut haitallisesti.

Pienituloinen yrittäjä voi saada Kelan asumistukea ja toimeentulotukea. Laskennassa huomioidaan YEL-vakuutus yrittäjän ansiotuloksi, joten tässä kohtaa matala YEL on eduksi sinulle.

11. Velkajärjestely tai saneeraus
Viimeisenä vaihtoehtona käytössäsi on myös yrittäjän velkajärjestely elinkeinonharjoittajalle (yksityinen elinkeinoharjoittaja) tai yrityssaneeraus (ay, ky, osakeyhtiö).

12. Älä jää huolinesi yksin
Mitä nopeammin lähdemme ratkomaan talousvaikeuksia, sitä todennäköisemmin yritystoiminta saadaan tervehdytettyä. Tärkeää on, ettet jää yksin haasteinesi. Ota yhteyttä valtakunnalliseen talousapuneuvontaan tai vaikkapa meihin Mikkelin kehitysyhtiö Mikseillä. Autamme sinua tilanteessasi eteenpäin.

Tuloni ovat romahtaneet, koska olen sairastunut koronavirukseen. Mistä saan korvausta?

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun yrittäjä on määrätty olemaan poissa työstään, eristettäväksi tai karanteeniin jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Jos yrittäjä puolestaan sairastuu itse tautiin, on hänellä oikeus Kelan maksamaan sairauspäivärahaan.

Tartuntatautipäiväraha määräytyy poissaolon alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-työtulon mukaan. Sen maksaminen edellyttää, että jokin näistä kolmesta ehdosta täyttyy:

1) kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt yrittäjän olemaan poissa töistä

2) sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt työntekijän karanteeniin tai eristettäväksi

3) EU-alueella eristetylle tai karanteeniin määrätyllä henkilöllä on todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.

Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä.

Sairauspäivärahaa maksetaan, kun työkyvyttömyys on kestänyt vähintään omavastuuajan. YEL-vakuutetuilla yrittäjillä omavastuuaika on sairastumispäivä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien.

Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää, kuten palkansaajilla. Tältä niin sanotulta yleiseltä omavastuuajalta (sairaspäivät 2–10) yrittäjälle maksettavan etuuden nimi on YEL-päiväraha, joka työkyvyttömyyden pitkittyessä vaihtuu yleisen omavastuuajan jälkeen sairauspäivärahaksi.

Katso lisää Suomen Yrittäjien oppaasta.

Tuoreimmat uutiset ja artikkelit

Valtakunnalliset palvelupuhelimet

Valtakunnalliset palvelunumerot tarjoavat käyttöösi kattavan asiantuntijaverkoston.

Kunnalliset elinkeinopalvelut Etelä-Savossa